Χρήσιμες Πληροφορίες

Κατηγορίες Καυσόξυλων

Τα καυσόξυλα διαφοροποιούνται σε δύο βασικές κατηγορίες, τα μαλακά και τα σκληρά. Η διαφορά έγκειται στη φυσική δομή, την πυκνότητα και το ποσοστό υγρασίας. Τα σκληρά έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα και ποσοστό υγρασίας 10-15%. Η καύση τους διαρκεί για περισσότερο χρόνο και παράγουν μεγαλύτερα ποσοστά θερμότητας.

Τα μαλακού τύπου καυσόξυλα είναι μικρότερης πυκνότητας και με μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας. Καίγονται γρηγορότερα και παράγουν έντονη φλόγα. Ιδανικός είναι ο συνδυασμός και των δύο τύπων ξυλείας για τζάκια, λέβητες και σόμπες.

ΔΡΥΣ

Φυλοβόλλο δέντρο με φλοιό σταχτοκαστανό με επιμήκεις και οριζόντιες γραμμές. Οι γνώστες τον αποκαλούν “βασιλιά των καυσόξυλων”, όχι άδικα, αφού οι ιδιότητές του τον τοποθετούν στην πρώτη θέση! Ξύλο σκληρό, μεγάλης πυκνότητας, δε σαπίζει εύκολα και αποτελεί ιδανική επιλογή για τζάκια, λέβητες και σόμπες. Συνδυάζει φλόγα, μεγάλη διάρκεια καύσης και μεγάλη θερμική απόδοση. Από το ξύλο του δρυός παρασκευάζονται υψίστης ποιότητας κάρβουνα.

 

ΠΟΥΡΝΑΡΙ

Φυλλοβόλο δέντρο με τραχύ φλοιό σκούρου σταχτοκαστανού χρώματος. Σκληρό ξύλο μεγάλης πυκνότητας, συμπαγές και βαρύ. Καίγεται άριστα με συνδυασμό φλόγας και κάρβουνου. Χαρακτηριστικό του είναι η μέγιστη διάρκεια καύσης. Ιδανική επιλογή για πολλούς.

 

ΓΑΥΡΟ

Φυλλοβόλο δέντρο με φλοιό λείο γκρίζου χρώματος. Χαρακτηριστικό του είναι οι χόνδροι πάνω στον κορμό. Ανήκει στην κατηγορία των σκληρών ξύλων, έχει μεγάλη πυκνότητα και συνδυάζει αργή καύση και παραγωγή φλόγας. Αγαπητό καυσόξυλο και ιδιαίτερα αποδοτικό. Παράγει εξαιρετικό κάρβουνο.

 

ΟΞΥΑ

Φυλλοβόλο δέντρο με φλοιό λείο και λεπτό γκρίζου χρώματος. Ξύλο συμπαγές,το σκληρότερο από την κατηγορία της μαλακής ξυλείας. Αποτελεί προτίμηση για πολλούς λόγω του ότι ανάβει εύκολα, παράγει έντονη φλόγα και έχει άμεση απόδοση. Οι ιδιότητές της την καθιστούν ιδανική για ενεργειακά συστήματα θέρμανσης. Καίγεται γρήγορα γι αυτό και είναι ιδανικός ο συνδυασμός της με καυσόξυλα σκληρού τύπου.

 

ΚΑΣΤΑΝΙΑ

Ξύλο μικρής πυκνότητας. Ο φλοιός του πανομοιότυπος με αυτόν του δρυός, ανάβει εύκολα, παράγει έντονη φλόγα και έχει μεγάλη θερμική απόδοση. Αποτελεί επιλογή για λέβητες ξύλου καθώς η απόδοσή του είναι άμεση. Συνδυάζεται ιδανικά με σκληρά ξύλα. Ο φλοιός κατά την καύση σκάει, γι αυτό δεν συνιστάται για ανοιχτα τζάκια.

 

ΦΛΑΜΟΥΡΙ

Ξύλο μικρής πυκνότητας. Αρπάζει εύκολα παράγοντας έντονη φλόγα. Χρησιμοποιείται σε τζάκια, σόμπες, λέβητες ξύλου για γρήγορη απόδοση. Προτείνεται συνδυασμός με ξύλο μεγαλύτερης πυκνότητας καθώς το φλαμούρι έχει μικρή διάρκεια καύσης.

 

Επισημάνσεις:
  • ΠΡΟΣΟΧΗ στο ποσοστό υγρασίας. ΟΧΙ στα φρεσκοκομμένα ξύλα αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν άμεσα.
  • ΟΧΙ στα επεξεργασμένα και βαμμένα ξύλα (παλλέτες,νοβοπάν, λουστραρισμένα κομμάτια ξύλου κ.τ.λ.).
  • Προτιμάτε ξυλεία εγχώρια, προερχόμενη από δάση προσήλια. Καυσόξυλα εισαγώμενα και ιδιαίτερα μεγάλης διαμέτρου κορμοί, από χώρες των Βαλκανίων συνήθως προέρχονται από δάση τα οποία δεν ξυλεύονται με πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να πυκνώνουν και να μη μπορούν να δεχτούν το απαιτούμενο φως. Τα ξύλα αυτά ειναι τα λεγόμενα ανήλια, τα οποία δεν καίγονται.
  • Μεγίστης σημασίας και η αποθήκευση των καυσόξυλων. Απαιτείται καλά αεριζόμενος χώρος χωρίς υγρασία. Αν τα αποθηκεύετε εξωτερικά, βασική προυπόθεση είναι το στέγαστρο.
  • Προτείνουμε σαν ιδανική περίοδο προμήθειας των καυσόξυλων, Απρίλιο έως Αύγουστο. Τα ξύλα είναι ξερά, υπάρχει χρόνος να “τραβήξουν” επιπλέον έως ότου χρησιμοποιηθούν και μπορείτε να τα προμηθευτείτε στην καλύτερη δυνατή τιμή της σεζόν.
Καυσόξυλα και σε τσουβάλια !

Διατίθενται καυσόξυλα ξερά και σε τσουβάλια. Ανάμεικτα (δρένιο, γαύρο, θράψο), πουρνάρια, δρένια και οξυές. Προσανάμματα από σχίζες ξερής και μαλακής ξυλείας καθώς και συσκευασμένο προσάναμμα φτιαγμένο από πριονίδι και εύλεκτο υγρό.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πρακτική και εύκολη λύση για όσους διαθέτουν χώρο αποθήκευσης περιορισμένο ή καίνε περιστασιακά τα καυσόξυλα. Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τα τσουβαλιασμένα ξύλα σαν την πιο καθαρή λύση και ταυτόχρονα σαν ό,τι πιο ξερό σε επιλογή. Ετοιμοπαράδοτα τσουβάλια, για τους πιο απαιτητικούς!