Χρήσιμες Πληροφορίες
Κατηγορίες Καυσόξυλων
Τα καυσόξυλα διαφοροποιούνται σε δύο βασικές κατηγορίες, τα μαλακά και τα σκληρά. Η διαφορά έγκειται στη φυσική δομή, την πυκνότητα και το ποσοστό υγρασίας. Τα σκληρά έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα και ποσοστό υγρασίας 10-15%. Η καύση τους διαρκεί για περισσότερο χρόνο και παράγουν μεγαλύτερα ποσοστά θερμότητας.
Τα μαλακού τύπου καυσόξυλα είναι μικρότερης πυκνότητας και με μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας. Καίγονται γρηγορότερα και παράγουν έντονη φλόγα. Ιδανικός είναι ο συνδυασμός και των δύο τύπων ξυλείας για τζάκια, λέβητες και σόμπες.
ΔΡΥΣ
ΠΟΥΡΝΑΡΙ
ΓΑΥΡΟ
ΟΞΥΑ
ΚΑΣΤΑΝΙΑ
ΦΛΑΜΟΥΡΙ
Επισημάνσεις:
- ΠΡΟΣΟΧΗ στο ποσοστό υγρασίας. ΟΧΙ στα φρεσκοκομμένα ξύλα αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν άμεσα.
- ΟΧΙ στα επεξεργασμένα και βαμμένα ξύλα (παλλέτες,νοβοπάν, λουστραρισμένα κομμάτια ξύλου κ.τ.λ.).
- Προτιμάτε ξυλεία εγχώρια, προερχόμενη από δάση προσήλια. Καυσόξυλα εισαγώμενα και ιδιαίτερα μεγάλης διαμέτρου κορμοί, από χώρες των Βαλκανίων συνήθως προέρχονται από δάση τα οποία δεν ξυλεύονται με πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να πυκνώνουν και να μη μπορούν να δεχτούν το απαιτούμενο φως. Τα ξύλα αυτά ειναι τα λεγόμενα ανήλια, τα οποία δεν καίγονται.
- Μεγίστης σημασίας και η αποθήκευση των καυσόξυλων. Απαιτείται καλά αεριζόμενος χώρος χωρίς υγρασία. Αν τα αποθηκεύετε εξωτερικά, βασική προυπόθεση είναι το στέγαστρο.
- Προτείνουμε σαν ιδανική περίοδο προμήθειας των καυσόξυλων, Απρίλιο έως Αύγουστο. Τα ξύλα είναι ξερά, υπάρχει χρόνος να “τραβήξουν” επιπλέον έως ότου χρησιμοποιηθούν και μπορείτε να τα προμηθευτείτε στην καλύτερη δυνατή τιμή της σεζόν.
Καυσόξυλα και σε τσουβάλια !
Διατίθενται καυσόξυλα ξερά και σε τσουβάλια. Ανάμεικτα (δρένιο, γαύρο, θράψο), πουρνάρια, δρένια και οξυές. Προσανάμματα από σχίζες ξερής και μαλακής ξυλείας καθώς και συσκευασμένο προσάναμμα φτιαγμένο από πριονίδι και εύλεκτο υγρό.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πρακτική και εύκολη λύση για όσους διαθέτουν χώρο αποθήκευσης περιορισμένο ή καίνε περιστασιακά τα καυσόξυλα. Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τα τσουβαλιασμένα ξύλα σαν την πιο καθαρή λύση και ταυτόχρονα σαν ό,τι πιο ξερό σε επιλογή. Ετοιμοπαράδοτα τσουβάλια, για τους πιο απαιτητικούς!